Późna jesień zaciera złote barwy. Zachowaj je w domu.
Złota, polska jesień o tej porze roku traci kolory. Mgła osiada na liściach, mchu, trzęsących się w zimna kwiatach. Owady wciskają się w szczeliny, a my przyglądamy się przez okno ostatnim promieniom ciepłego słońca.
Możemy jednak chwycić blask złotej jesieni w naszym domu.
Choć styl skandynawski we wnętrzach raczej stroni od ciepłych barw, poza łuną bijącą z rozgrzanego paleniska, w polskim wydaniu nie możemy odcinać się od feerii barw, jaką sprawiła nam przyroda.
Oto kilka propozycji zachowania jesieni w domu:
Rustykalna lampa
otoczona jesiennymi liśćmi i drobiazgami zebranymi w lesie. Choć prawo zabrania wynoszenia z lasu dużej ilości szyszek, kilka sztuk można zabrać ze sobą i wykorzystać je do celów dekoracyjnych.
Powieszone, kolorowe liście
Propozycja do pokoju dziecięcego lub jako ozdoba do łazienki, powieszona nad lustrem. W łazience liście powinny wytrzymać dłużej, z uwagi na wyższą wilgotność powietrza.
Obżeże ogrodowe z dyni
Nadmiar dyni lub wydrążone można postawić w ogrodzie, tworząc stylowy płotek lub rzeźbę.
Zupa dyniowa
Nie ma nic bardziej aromatycznego jak przepis na zupę dyniową z mlekiem kokosowym.
składniki:
2 kg dyni
500 gramów ziemniaków
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
3 duże marchewki
2-3 łyżki gęstego mleka kokosowego
Czerstwy chleb
Masło (opcjonalnie)
1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
Dynię, marchewkę, ziemniaki pokroić na kawałki, zalać 1,5 litrem wody i gotować aż składniki będą miękkie. W międzyczasie podsmażyć na oliwie na złoto pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek – wrzucić do gotujących się warzyw. Całość zblendować, zabielić mlekiem kokosowym przyprawić (sól, imbir, rozmaryn, pieprz. Podawać na wierzchu z grzankami posmarowanymi masłem.
A jakie są Twoje pomysły na zachowanie jesieni?